Kırçak

Kuyulardan hanelere su getirmek için yörenin marangozları tarafından yapıştırıcı kullanılmadan yapılan, dikine ahşap parçaların birbirine geçme usulüyle tutunduğu ve gövdesini saran alüminyum kelepçeyle güçlendirilen, eşeklerin iki yanına bağlanıp taşınan, içine suyun çalkalanmaması için “portluk” çalısı koyularak kullanılan büyük kova.

Kuyu

Barbaros Köyü’nün içinde bulunduğu ova bölgesinde yer altına 8-10 metre derinliğinde çukurlar kazılıp, çevresine harçsız taş duvar örülerek inşa edilen büyük oranda yağmur suyu biriktirilen sarnıç niteliğindeki yer altı depolarıdır. Ovada az sayıda bulunan gözlü kuyular, dipten gelen suyla kendiliğinden dolar ancak kuyuların çoğunluğunun kaynağı yoktur;  insan emeği ile yağmur suyu doldurularak kullanılırlar. 

Su Testisi

Kullanım yeri ve ihtiyacına göre çeşitli formları olabilen insanlık tarihinin çok eski dönemlerinden günümüze ulaşmayı başaran, fırınlanmış killi topraktan üretilen içi sırlı/sırsız kullanılabilen  su kabı. Tek kulplu ve çift kulplu olmak üzere çeşitli türleri ve boyları  bulunur; musluklu su testileri ise ev-iş yeri gibi mekanlarında sabit tutularak insanlara  kullanım kolaylığı sağlarlar.

Çamaşır Kazanı

Çamaşır yıkamak için kışları  dere kenarında yazları kuyu yanında  yıkama suyunun kaynatıldığı metal gereç.  Çamaşır için uzak bir noktaya gidiliyorsa ve hanenin eşeği varsa genellikle eşek tarafından taşınan parça.

Tokaç

Kilim ve çamaşır yıkarken kullanılan, ağaçtan, yassı tokmak.  Köyde eski çamaşır yıkama geleneğinde, kuyu başlarında büyük taşlar üstünde  el ile çamaşır yıkarken, küllü su ile ıslatılmış çamaşırları dövmekte kullanılır.

Kova

Halat yardımıyla kuyuya atılarak su çekmeye yarayan, üstünde tutmak için kulpu olan genellikle galvanizden yapılan ve çok amaçlı kullanılabilen bir gereçtir. Su çekerken ipin kaymasıyla kuyu dibine düşen kovaların kurtarıcısı ise “çengel” olarak anılan ve köyde ortaklaşa kullanılan bir başka gereçtir. 

Portluk

Yaygın ismi Katır Tırnağı (Spartium junceum) olan , ilkbaharda güzel kokulu sarı çiçekler açan çalı formundaki bitkinin bölgesel ismidir. Portluk çalısı dalları toplanıp temizlendikten sonra su taşırken suyun sallanmaması için kırçağın içine koyulur. Su taşıma işlemi sonrası kurutulup sezon boyunca tekrar tekrar kullanılır.

Çıkrık

Kuyu kazarken kuyunun başına ahşap bir platform üzerine  yine ahşap malzemeyle kurulan, el ile çevrilen ve  döndükçe ipin etrafında dolandığı sistem.  İpin ucuna bağlanan hazne yardımıyla  kuyunun dibindeki toprağı yukarı taşımak, çukur açıldıktan sonra ise aşağıya taş indirmekte kullanılan araç.

Çamaşır Leğeni

Çamaşır yıkamaya gidildiğinde dere kenarı  veya kuyu başında yıkanan çamaşırların bekletilmesi /taşınması için kullanılan suya dayanıklı, çoğunlukla galvanizden olan, yayvan, kulplu tepsi biçiminde gereç.