Hazal Öztetikler
Proje Koordinatörü
1988 yılında Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde doğmuştur. İstanbul’da yatılı bir lisede okuduğu dönemde farklı coğrafyalara ve kültürlere olan merakı canlanmış, bunların peşinden bir hayat yolculuğuna adım atmıştır. Boğaziçi Üniversitesi’nde aldığı Turizm İşletmeciliği eğitiminde turizmin çevresel ve sosyal etkileri üzerine eğilmiştir. Turizm faaliyetlerini insanın çevresiyle doğrudan ilişki kurabileceği bir deneyim alanı olarak tanımlar. Bu deneyimi geliştirmek niyetiyle profesyonel turist rehberliği mesleğini icra etmeye devam etmektedir. Kültürel Miras alanında yüksek lisans tez çalışmasını Dokuz Eylül Üniversitesi arkeoloji bölümünde sürdürmektedir. Üniversite yıllarında iklim değişimi ve dünyadaki ekolojik sorunlara olan farkındalığının artması onu çözümün parçası olacağı oluşumlara yöneltmiştir. Sürdürülebilirlik, ekoloji ve kırsal yaşam alanlarında çeşitli sivil toplum çalışmalarının parçası olmuştur ve halâ farklı topluluklarla çalışmaktadır. 2015 yılında İstanbul’dan ayrılıp daha sürdürülebilir bir yaşam arayışı ve ona katkı sunma motivasyonu ile canlı çeşitliliğinin daha fazla olduğu kırsal alanlara yönelmiştir. Son üç yıldır Urla’nın Barbaros köyünde yaşamakta, kırsal yaşamı ve doğanın döngülerini öğrenmeye ve deneyimlemeye, emeğini ve armağanlarını topluluğuyla paylaşmaya devam etmektedir. Hem küresel hem de yerelde suyla ilgili yaşadığımız sorunlara, yaşadığı köyün suya dair mirasından ilham olarak birlikte üretilebilecek çözümleri araştırma motivasyonuyla bu yolculuğa dahil olmuştur.
Aliye Burcu Ertunç
Saha Koordinatörü
1983 İstanbul doğumlu, mübadil kökenli bir aileden geliyor. Kendi aile kültürü mirasını az da olsa tanısa da köklerini, esas aradığı aidiyeti ve yeryüzünün mirasını kendi biricik yaşam yolculuğunda, günlük hayattaki ilişkilerinde buluyor. “İnsan olmak” kavramını kendisine rehber kabul eden Burcu bir manâ yolcusu. Barbaros Köyü Su Kültürü Mirası projesine, kentten kırsala göç yolculuğu aracılığıyla geldi. Sosyal Antropoloji eğitimi dahil tüm eğitim hayatı kültürü ve ilişkileri daha entelektüel bir yerden incelemeye yöneltirken, kırsal yaşam Burcu’yu, insanı, gündelik yaşamın gizeminde bulmaya itti. 2011’de, giderek sunîleşen şehir yaşantısında özlem duyduğu değerleri bulmak için, bu değerlerin nispeten daha canlı olduğunu sezdiği kırsal hayata geçti; yakınlık, doğallık, topluluk, çeşitlilik, çok seslilik, bağlantı, işbirliği, doğal liderlik, nesiller arası diyalog, üretim, aracısız ilişkilenme, doğal kaynakları tanıma, kaynakları ihtiyaçlar ölçeğinde doğru yaşama gibi değerleri takip ederek kendisini bu Proje Yolculuğunun içinde buldu. Barbaros Su Kültürü Mirasını araştırma, paylaşma ve deneyimleme yolculuğunun başlamasına vesile olanlardan biridir.
Bircan Akay
Grafik Tasarımcı & İllüstratör
1996 İzmir doğumlu Bircan, Barbaros Köyü’nün yerleşik köylülerindendir; annesi Boşnak göçmeni iken babası Barbaros Köyü’nde doğmuş ve büyümüştür. Köydeki büyüklerinden dinledikleri anıları benimseyen Bircan, merkezde çalışmakta ve köyde yaşamına devam etmektedir. Anadolu Üniversitesi’nde Medya ve İletişim ve Yaşar Üniversitesi’nde Grafik Tasarımı bölümlerinden mezundur, bugün İzmir merkezde bir digital reklam ajansında Art Director olarak çalışmaktadır. Barbaros Köyü Su Kültürü Mirası projesine dahil olması köyüne sonradan gelen ama kısa sürede kendisi kadar köyüne bağlanmış Burcu ve Hazal ile tanışmasıyla başlamıştır. Üniversite hayatı boyunca yaptığı projelerde köyünün tüm değerlerini yaşatmaya çalışan bircan şimdi ise Barbaros su kültürü mirası yolculuğu ile birlikte benimsediği değerlerini, köyünün tarihi hikayelerini, kurduğu dostluk ve tasarım anlayışı ile sizlere aktarmaktadır.